petak, 24.08.2007.

Speleološka škola - jama-špilja Krijava.



Nakon stanke koja se odužila skoro cijelo ljeto, napisan je novi post. Došao je novi dizajn blog.hr-a pa i cijelog editora te ga se treba malo isprobati. Na red je,nakon planinarske, došla speleološka škola koja se odvijala u trajanju od 23. ožujka pa do 11. svibnja, a bila je u povodu 30 godina rada Speleološkog odsjeka Biokovo. Prva u ciklusu opisa jama i špilja iz spomenute škole bit' će Krijava, poznata špilja u kojoj je 1941. godine boravila prva partizanska oružana grupa makarskog područja. No to je krijava 1, postoji i krijava 2 koju smo, također, posjetili. Sastanak kao i obično, nedjelja ujutro na Kačiću oko 8 sati. Stigavši na trg dočekala me ekipa Tanja, Nino R., Makso te brojni drugi. Sa nama je oga jutra krenuo i Petar Kelvišer novinar, Radio Makarske Rivijere ,te tjednika Makarsko Primorje. Pokupivši opremu idemo autima do Velikog Brda te u Žlibu izlazimo iz auta i krećemo pješke, ekipa je raspričana o ljepotama Biokova te odlaskom Djela ekipe HPD-a na izlet na Brač, točnije Vidovu Goru. Predah je pao nakon osvojenih petstotinjak metara nadmorske visine. Gutljaj vode i već nastavljamo. Radi amaterske radoznalosti pitao sam svog kolegu Zrnu par savjeta kod spuštanja u jamu. Već smo stigli do sajla koje su malo adrenalinske te se zaštitna kaciga stavlja i polako nastavljamo. Sajle uspješno polu - penjemo, te polu - planinarimo. Sunce nas polako sustiže te nakon 20 min. dolazimo do male livadice te ostavljamo stvari i idemo posjetiti stare drugove partizane u krijavu 1, pri dolasku naš s novinar malo poskliznuo, no bez ozljeda. Nažalost nikoga ne pronalazimo osim lijepog izgleda i spomen ploče. Vraćamo se na livadicu te oblačimo opremu točnije radimo prsni navez te kacige na glavu i to je to.



Ekipa Ekstrema nas ceka sa postavljenim skalama koje su duge 15-ak metara. Naš istruktor upozorava da idemo polako te sigurno. Spuštanje nije tako strašno te nikakav problem uz dobro osiguranje. Ubrzo stižemo u drugi predio jame te sa Maksom ulazim u tu ogromnu prostoriju koja je visoka 'samo' oko 100 metara. Ulazeći u malu prostoriju zateče nas grafit 'Torcida Dugiš' (Dugiš-makarski kvart), svi se polako puštamo do te prostorije, gasimo svjetla i palimo malu tiku(bateriju) te vidimo koliko je mračno u podzemlju polako krečemo do malog jezerca te nastavljamo put provlačenja dug do 12 metara te dolazak do velike rupe gdje se zapitkujemo koliko je, zapravo, duboka. Saznajemo da je duboka oko 50 metara te da je njen oblik u obliku boce, dobivamo poziv za natrag te moramo već krenuti. Malo sam se požurio i stao pored Rose da i ja slikam tog šišmiša.



Nastavljamo te stižemo do skala kojima se penjemo te izlazim vani no ispod izlaza je 300 metara litice, stižemo na livadicu gdje nas već druga ekipa čeka te se uz dobru šalu kolega polako spremamo i krećemo kući, spuštamo se u sipar te pišemo poruku da ih čekamo u Keruma na kavi. Na kavi se prepričavaju doživljaji i iskustva te se pokazuju slike šišmiša te kojekakvih špiljskih ukrasa. Svi se slažu da ovakav obilazak teba ponoviti te već razmišljaju koji je sljedeći cilj.
To bi bilo sve od opisa Krijave, nadamo se da stanka do sljedećeg posta neće biti duga kao ova prije.

Neke slike koje vjerno prikazuju ljepotu te špilje:

http://img208.imageshack.us/img208/1631/p3040056jz2.jpg
http://img208.imageshack.us/img208/2455/p3040055si0.jpg
http://img518.imageshack.us/img518/9237/p4150147kx4.jpg
http://img530.imageshack.us/img530/7789/p4150149qf4.jpg

+ 1 slikica GRATIS naughty !

Pozdrav!

- 20:38 - (4) - - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.