ponedjeljak, 21.04.2008.

Omiš-Imber-Kula 864m (Izlet na Omišku Dinaru)

Uobičajeno sastajanje na "Velikom mulu" gradske luke u Makarskoj ni ovaj put nas nije zaobišlo, vrijedi naglasiti da su ovaj put u isto vrijeme organizirana čak dva izleta, jedan se uglavnom sastojao od članova GSS-a koji su, u počast na preminulog Davora Viskovića koji je neumorno markirao i čistio Biokovske staze, krenuli njegovim stopama raditi posao koji je još daleko od "dovršenog". Dok se drugi sastojao od ugl. starijih ljudi koji su krenuli prema Omiškoj Dinari i ljepotama koje pruža, a koje su već naveden u naslovu.



Krenuli smo put Omiša da bi nakon kratke vožnje stigli te pored nekog "Irskog" puba skrenuli desno te tako započeli strmovitu vožnju. Zaustavljamo se pred kraj asfaltirane ceste te 50ak metara krećemo makadamom kroz neko razrušeno selo, točnije, 4-5 razrušenih kućica. Dalje idemo urednom i dobro markiranom stazom, a neprestano nas prate predivni pogledi na Omiš te sitni potočići koji su nas na kraju odveli do svog izvora "Borak" koji se nalazi na odmorištu Imber i zanimljivo je, za njega, da ne presuši tijekom cijele godine, Uz njega se nalazi kolibica pod imenom, ni više ni manje, nego "Luda Kuća", a taj pridjev priliči ovdašnjim mještanima koji se bae planinarenjem te su nas dočekali u izuzetno veseloj atmosferi, vrijedi pohvaliti i mladog predsjednika HPD-a Omiš koji uz svog pomoćnika "Bradu" drži sve konce u svojim rukama te je pokazao izuzetno velike živce za organizaciju i dovijanje ovako velikog događaja za kojeg u Makarskoj treba više ljudi, održana su skakanja u vrećama, poznata "Alka u karioli" te još mnoga druga događanja, naravno se je popraćeno nezaobilaznom planinarskom zakuskom u vidu fažola.



Prije fažola zaputili smo se prema vrhu kula do kojeg nam je trebalo 45 minuta, a naš vodič GSS-ovac je promašio markaciju zaliven Pa bi možda došli i malo brže. Staza do gore je izvrsno uređena, osim što pred sami vrh počinjemo nailaziti na kamenja pa umjesto hodanja moramo skakati s kamena na kamen. S Kule se pružaju živopisni vidici prema Biokovu, Mosoru i Perunu. Pogledd puca sve do "našeg" vrha Sv. Jure, a osobito divljenje je mamio pogled prema strmim i zelenim liticama iza kojih su se gomilala raštrkana sela. Spustili smo se do odmorišta taman na vrijeme za fažol. Te smo se ja i Riđan okušali u "Imberskoj alci", nažalost oba sam puta promašio cjelu aku, a pobjedu su odnjela dva mještana koji su dvaput gađali "u sridu".
Kao i svaki izlet ovaj je, također, završio uz nezaobilazno druženje u nekom Omiškom kafiću uz djeljenje dojmova.



Vježba GSS-a Stanice Makarska

Prošle nedjelje je održana Vježba GSS-a stanica Makarska. Koja se odvijala na
penjalištu Brela- Kričak. Vježba je organizirana u svrhu održavanja spremenosti za intervecije kako bi pripadnici Gorske Službe Spašavanja bili pripravni za sezonu. Na vježbi ljetne tehnike sudjelovalo je 15 članova stanice. Prema zamišljenom planu, u prvom djelu članovi su odabrali kompletno sva sredstva kojima se koristi Gorska služba, a koja su na raspolaganju stanici Makarska. Održana je i vježba spašavanja iz stjene u koju su dva člana glumili unesrećene. U rutinskom scenariju spašavatelji su došli do unesrećenih te im pružili prvu pomoć i nakon pripreme sidrišta spustili ih u podnožje stijene i transpotirali do makadamske ceste gdje bi ih preuzela hitna pomoć.Održane su još dvije vježbe u suradnji sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja od kojih je prva održana prigodom osnivanja stanice Orebić kada su u helkopterskoj vježbi učestovali i naši članovi,kao i vježba za ronioce koja je održana na Murteru.


- 12:19 - (0) - - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.