ponedjeljak, 26.05.2008.

Dan planinara Hrvatske - Ivanščica




Uz solidnu organizaciju i zanimljivo druženje protekao je još jedan skup planinara iz cijele Hrvatske.
Okupljanje je bilo zakazano u 5 sati ujutro na velikom mulu u Makarskoj luci, išlo se sa četiri kombija, a išlo je ukupno 30-ero planinara, neki s namjerom da prespavaju u svom šatoru, a neki u planinarskoj kući na vrhu Ivanščica, no svi s namjerom da upoznaju još jedan dio planinarskog krajolika "Lijepe naše" i pritom da se dobro zabave. Uz usputno stajanje na Skradinu i malene probleme pri nalaženju ulaska na Ivanščicu uspješno smo stigli te su nas s kombijem pustili skroz do mjesta održavanja do kojega se pješke trebalo ići, navodno, 45 min. (trebalo je nešto više od sat vremena, osobito radi vrućina pri polasku). Pri dolasku smo se raspakirali postavili šatore, ugurali ruksake, presvukli se i nešto prezalogajili te pogledali program u koji je bilo uključeno i predstavljanje ženske ekspedicije koja je pohodila himalajski vrh Cho Oyu.



Nakon zabavnog programa usljedilo je nekoliko pješačkih tura, a među njima i ona na Vrh Ivanščice (1060m) kojoj se odazvao najveći broj ljudi, gore se moglo prespavat, a i vratiti nazad. Staza je u početku dobro markirana i počinje izuzetno teškom uzbrdicom za koju su organizatori rekli da je mala i lagana, a mi smo je 'tukli' dobrih pola sata. Na onom ravnom djelu gdje se izlazi na cestu za aute, putje podjeljen na prečice i na glavnu cestu i tu se markacija gubi pa smo bili u velikoj dilemi no na kraju se sve dobro završilo, na vrhu je postavljena piramida odakle pogled puca na Hrv. Zagorje sve do Slovenije te se tu nalazi start za padobrance.



S obzirom da sam vidio da je dom itekako u odličnom stanju odustao sam od prvotne nemjere da se vratim i prespavam u šatoru, budući da su se gore nosile vreće i ostala oprema, gitara i harmonika su itekako teško pale na leđa, a budući da su planinari iz Viteza gore išli itekako olakšani s obzirom da nisu imali namjeru prespavati sami su se ponudili da pomognu nositi harmoniku zašto su na vrhu bili nagrađeni svirkom.
Zanimljivo je za njih da su bili i na Danima planinara Dalmacije te posjećuju svako planinarsko druženje čak i izvan granica njihove države, a usto su još i veseljaci što se i vidi u priloženom filmiću.



Gore nas je otišlo 22oje a prenoćiti je ostalo nas 17, uz dobru svirku do kasnih noćnih sati krenuli smo na počinak.
Ujutro je buđenje i doručak bilo zakazano za 8h kako bi se stigli vratiti i spremiti te otići do 10.30 kako bi usput navratili u Kumrovec radi Dana Mladosti.
U Kumrovcu se okupilo oko 500 ljudi, a na radiju smo čuli kako je dan prije, kada u stvarnosti nije bio Dan Mladosti nego se ovaj put tada slavio, okupilo oko 10 000 ljudi.
U Kumrovcu se moglo kupiti raznih suvenira te posjetiti Titov muzej koji djeluje u sklopu nekoliko kućica uređenih u zagorskom stilu, a svaka je specifična na svoj način ( U jednoj se drži sjeno, u drugoj je održano pravo zagorsko vjenčanje itd.).



Pozdrav!

- 15:35 - (7) - - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.